Jedno jest pewne – żadna ważna impreza nie może obejść się bez pysznego tortu. Niezależnie od tego, czy świętujesz w szerokim gronie rodziny i znajomych, czy też preferujesz spokojną celebrację – musisz zaopatrzyć się w ten pyszny wypiek, któremu nikt się nie oprze. Sporo wątpliwości budzi jednak to, jak prawidłowo kroić tort, aby nie naruszyć jego delikatnej konstrukcji. Poznaj zatem nasze sprawdzone sposoby.
Jak kroić tort? Dobry nóż to podstawa
Zanim przystąpisz do krojenia tortu, musisz zaopatrzyć się w ostry nóż o odpowiedniej wielkości. Zbyt mały lub zbyt duży może okazać się nieporęczny i znacznie utrudni realizację tego zadania. Skąd zatem wiedzieć, jaki nóż będzie najlepszy? Kieruj się zasadą mówiącą o tym, że nóż powinien być nieco dłuższy niż promień tortu. Pozwoli Ci to na pokrojenie wypieku za pomocą jednego płynnego ruchu. Przyda się także do podtrzymywania kawałka podczas podawania na łopatce do ciasta.
Chcesz, aby każda część wyglądała nienagannie? Przygotuj sobie szklankę ciepłej wody i płucz w niej nóż po pokrojeniu kolejnego kawałka. W ten sposób usuniesz z niego wszelkie pozostałości, a każda serwowana porcja tortu będzie prezentowała się perfekcyjnie.
Przed krojeniem tortu zdejmij dekoracje
Wiemy, że dekoracje to coś, co nadaje wypiekom wyjątkowego charakteru. Jeżeli jednak tort ozdobiony jest jednym z naszych topperów, musisz pamiętać o tym, aby wyjąć go na czas krojenia. Dotyczy to całej reszty niejadalnych ozdób. Oczywiście, po zakończeniu krojenia, topper oraz pozostałe dekoracje mogą wrócić na tort.
Jak pokroić tort piętrowy?
Już wiesz, że krojenie tradycyjnego tortu nie stanowi żadnego wyzwania. Ostry nóż oraz szklanka z ciepłą wodą sprawią, że uda Ci się to zrobić perfekcyjnie. Jak jednak pokroić ciasto, które składa się z kilku pięter? Jak to zrobić, aby zachowały swoją formę? Krojenie rozpocznij od najwyższego piętra, pamiętając o wyjęciu toppera lub innych dekoracji. Tutaj także przyda Ci się ostry nóż oraz szklanka z wodą. Gdy skończysz kroić jedno piętro, możesz przejść do tego niższego. Obawiasz się, że nie poradzisz sobie z tym zadaniem? Poproś zatem pracownika sali lub innego lokalu, w którym organizujesz swoją uroczystość, o pomoc w realizacji tego zadania. Dzięki temu krojenie nawet największego tortu pójdzie szybko i sprawnie, a każdy gość otrzyma równy kawałek tego wyjątkowego wypieku.