Tort to wyjątkowe ciasto, które towarzyszy nam podczas najrozmaitszych okazji. Jego pyszny smak uświetnia takie uroczystości jak na przykład ślub, chrzciny, I Komunia Święta czy inne ważne jubileusze i rodzinne wydarzenia. Bez tortu nie wyobrażamy sobie również urodzin czy imienin. Dlaczego tak uwielbiamy to ciasto? Bez wątpienia wpływa na to jego piękny wygląd. Najważniejsze pozostają jednak niebanalne połączenia smakowe. Które z nich zachwycą podniebienie? Kilka sprawdzonych pomysłów znajdziesz w naszym dzisiejszym poradniku!
Co poza kremem wpływa na smak tortu?
Perfekcyjny tort powinien być nie tylko pięknie udekorowany, ale ma przede wszystkim dobrze smakować. Nie może być zbyt mdły ani nijaki. Jeśli Twoje ciasto ma zachwycić wszystkich gości, smak powinien być idealnie zbalansowany. Wszystko zaczyna się jednak wcale nie od kremu, ale od blatów. Ich smak i struktura wpłyną na całość wypieku. Najchętniej wykorzystywanym rodzajem ciasta do produkcji tortu jest biszkopt – mięciutki, a po odpowiednim nasączeniu rozpływający się w ustach. Najpopularniejszymi jego smakami jest wanilia lub kakao. W wersji bardziej ekstrawaganckiej może być to też intensywna czekolada. Cukiernicy chętnie wykorzystują także biszkopt tłuszczowy – jak sama nazwa wskazuje, ma on w sobie dodatek tłuszczu, co wpływa na jego twardość i zwartość. Tego rodzaju blaty są potrzebne do zrobienia tortu 3D, który poddaje się intensywnemu formowaniu. Ciekawą alternatywą dla klasycznego biszkoptu jest też beza, która jednak ze względu na swoją słodycz powinna być łączona z kremami nieco kwaśniejszymi.
Bardzo ważnym aspektem jest również poncz, którego użyjesz do nasączania biszkoptu – jeśli to właśnie na ten rodzaj blatu się zdecydujesz. Klasyczna jego wersja, czyli woda z cytryną, nie wpłynie zbyt mocno na smak całego wypieku. Inaczej sprawa będzie się miała, jeśli dodasz do niego nieco alkoholu lub kawy. Również popularne dodatki, takie jak owocowe żelki, dżemy, konfitury, curdy oraz chrupki wpłyną na odczucia smakowe podczas spożywania ciasta.
Jakie smaki tortu najlepiej ze sobą łączyć?
Kiedy mówimy o smaku tortu, najczęściej na myśli mamy właśnie kremy. To one w połączeniu z biszkoptowymi blatami dają nam przepyszną całość. Należy więc bardzo dokładnie przemyśleć, jakie rodzaje kremu wybierzemy, aby ich smaki pozostawały ze sobą w harmonii. Jeśli przedobrzymy – ciasto będzie trudne do przełknięcia.
Śmietankowe i waniliowe
Najbardziej klasycznymi, a zarazem uniwersalnymi smakami są śmietanka i wanilia. Takie kremy pasują właściwie do wszystkiego. Doskonale będą łączyć się zarówno z mocniejszymi i bardzo słodkimi kompozycjami, jak i tymi owocowymi. Warto zastanowić się również nad rodzajem produktu, z którego wykonamy taki krem. Do najbardziej popularnych należą bita śmietana, serek mascarpone, budyń oraz bardzo tradycyjne masło z żółtkami – ulubione połączenie naszych babć.
Pysznie zakręcone owoce
Pyszne, lekkie, świeże i mocno owocowe. Ten rodzaj kremów cieszy się ogromną popularnością w praktycznie każdej grupie wiekowej. Najsmaczniejsze połączenia stworzysz, łącząc ze sobą:
– truskawkę z maliną, mango, owocami leśnymi, marakują, borówką lub kiwi,
– kokosa z jagodą, ananasem, truskawką, maliną, brzoskwinią lub czarną porzeczką,
– cytrynę z wiśnią, maliną, truskawką, borówką, porzeczką,
– mango z marakują, cytryną, limonką, truskawką, pomarańczą, brzoskwinią, maliną lub kokosem.
Jej wysokość czekolada
Intensywny, wyrazisty, po prostu pyszny. Krem czekoladowy ma wielu zwolenników. Jeśli chcesz wykorzystać go do swojego tortu, musisz jednak uważać. Smak czekolady warto przełamać czymś bardziej delikatnym. Można połączyć go między innymi z:
– śmietanką (świetnym pomysłem będzie dodanie do tej masy jakichś kwaśniejszych owoców, np. wiśni z kompotu),
– nutami owocowymi, a zwłaszcza: cytryną, maliną, truskawką, jeżyną, kokosem, bananem, porzeczką, marakują, gruszką czy brzoskwinią,
– kawą,
– whisky,
– miętą.
Karmel na słodko i słono
Popularnym rodzajem kremu jest ten o smaku karmelowym – zarówno słodkim, jak i słonym. Doskonale komponuje się z:
– truflą,
– kawą,
– whiskey,
– wanilią,
– kremami owocowymi: maliną, czarną porzeczką, wiśnią, jeżyną, gruszką, jabłkiem, mango, czereśnią lub mango.
A może orzech?
Krem orzechowy jest bardzo aromatyczny i dodaje ciastu bardzo ciekawego smaku. Co będzie do niego pasować? Świetnymi propozycjami są:
– kawa,
– czekolada,
– adwokat,
– whiskey,
– słony karmel,
– kremy owocowe: śliwka, pomarańcza, rabarbar, brzoskwinia, marakuja, gruszka, porzeczka, jabłko oraz wiśnia.
Które z zaproponowanych przez nas połączeń smakowych najbardziej przypadło Ci do gustu? Mamy nadzieję, że masz już pomysł na tort, który zachwyci wszystkich swoim cudownym smakiem. Jeżeli przymierzasz się do jego wykonania, koniecznie zajrzyj do naszego e-sklepu. Przygotowaliśmy w nim wiele pomocnych akcesoriów, dzięki którym Twoje ciasto będzie nie tylko pyszne, ale także profesjonalnie przygotowane i wyjątkowo efektowne.