Wyprawiasz przyjęcie na 20 osób i chcesz, by pojawił się na nim pyszny tort? Trzeba przyznać, że to już duża impreza. Bez względu na okazję, na pewno zależy Ci więc na tym, by wszystko było dopięte na ostatni guzik. Problem może pojawić się jednak wtedy, gdy zaczniesz zastanawiać się, jak duży powinien być tort, by wystarczył dla wszystkich gości. Nie da się ukryć, że o ile szacowanie porcji na 4-5 osób nie stanowi problemu, o tyle 20 osób to już zupełnie co innego. W poniższym artykule postaramy się więc wytłumaczyć, jaki tort na 20 osób będzie optymalnym wyborem.
Jaki tort będzie wystarczający na 20 osób?
Bez względu na to, czy zamierzasz przygotować tort na 20 osób samodzielnie, czy też planujesz go zamówić, bez wątpienia chcesz, by wszyscy goście mieli okazję go spróbować. Jak oszacować zatem wielkość wypieku i pojedynczej porcji? Wbrew pozorom wcale nie jest to takie proste. Trudność polega przede wszystkim na tym, że torty mogą różnić się od siebie pod wieloma względami. Może to wpływać zarówno na ich ostateczną wagę, jak i sposób krojenia. Nieco inaczej kroi się bowiem np. tort wysoki, a inaczej niski.
Niemniej jednak trzeba przecież przyjąć jakąś wartość, żeby oszacować ostateczny rozmiar wypieku. Można to zrobić na kilka sposobów. Przyjrzyjmy się im zatem nieco bliżej.
Ile waży porcja tortu i ile powinien ważyć tort na 20 osób?
Próbując odpowiedzieć sobie na pytanie o to, jaki tort będzie odpowiedni na 20 osób, możesz wyjść od jego wagi. Otóż przyjmuje się, że jedna porcja to 100 g, choć niektórzy liczą także 120 g. Należy więc pomnożyć tę wartość razy 20, co daje – w zależności od wagi porcji – 2-2,4 kg. Tu warto jednak pamiętać, że ciasto bardzo trudno jest pokroić na idealnie równe kawałki. Co więcej, być może któryś z gości będzie miał ochotę na dokładkę. Warto więc uwzględnić jakiś zapas. Na 20 osób dobrym wyborem powinien okazać się więc tort 2,5-3 kg. Tu ponownie zaznaczamy – są to wartości szacunkowe, które trudno odnieść do wszystkich tortów. Wynika to chociażby z tego, że ciasta z ciężkim kremem budyniowym będą miały zupełnie inną wagę niż podobnych rozmiarów torty bezowe.
Jaki rozmiar powinien mieć tort na 20 osób?
Drugim sposobem na oszacowanie tego, jaki tort będzie wystarczający dla 20 osób, jest przyjrzenie się wielkości pojedynczej porcji. Jak się za to zabrać? Wielkością będą w tym przypadku centymetry z obwodu całego ciasta. Porcja może być zatem wycinkiem z koła o szerokości np. 2 lub 3 cm. Jeżeli zależy Ci na tym, by wszyscy się najedli, to lepiej przyjąć tę drugą opcję, czyli 3 cm.
Mamy już jedną porcję, ale jak w tej sytuacji obliczyć wielkość tortu na 20 osób? Trzeba to zrobić niejako od tyłu i zacząć od średnicy wypieku, którą należy pomnożyć przez π, czyli w przybliżeniu 3,14 – da to obwód całego ciasta. Jeżeli weźmiemy więc tort o średnicy 20 cm, to jego obwód będzie wynosił 62,8 cm. Chcąc dowiedzieć się, na ile porcji wystarczy, należy podzielić go przez wielkość jednego kawałka, czyli w naszym przypadku 3. Daje to 20,9, a więc taki tort wystarczy dla prawie 21 osób. Tu ponownie – lepiej przewidzieć zapas na dokładki. Tort z nieco większej, popularnej tortownicy 23 cm da nam w tym wypadku 24 porcje, natomiast ciasto pieczone w tortownicy 26 cm da porcji 27. Decyzja o tym, która opcja będzie lepsza, należy zatem do Ciebie.
Tort piętrowy na 20 osób – jaki będzie odpowiedni?
Wśród tortów na ważne okazje coraz większą popularnością cieszą się wyjątkowo efektowne torty piętrowe. W tym przypadku jedynak tym bardziej trudno policzyć to, jaki będzie odpowiedni dla 20 osób. Podpowiemy Ci jednak, jakich wartości warto się trzymać. Otóż przyjmuje się, że:
– okrągły tort piętrowy, który składa się z pięter o średnicy 20 i 12 cm, wystarczy na 20-25 porcji,
– okrągły tort piętrowy z większych pięter o średnicy 16 i 23 cm to już z kolei 30-35 porcji.
Jak widzisz, trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie o to, jaki tort będzie odpowiedni na 20 osób. Jeżeli chcesz zamówić ciasto w cukierni, dla pewności dopytaj o wielkość porcji – zdarza się, że niektóre punkty liczą np. tylko 1-2 cm kawałki, a więc porcje są małe. Jeżeli natomiast pieczesz na zamówienie, wyjaśnij klientowi, jak liczy się porcje i pozwól mu zdecydować, jakie mają być duże. Ze swojej strony poza powyższymi wskazówkami możemy zaoferować Ci także pomoc w postaci akcesoriów cukierniczych. W naszym e-sklepie czeka na Ciebie szeroki wybór gadżetów, z którymi pieczenie i dekorowanie tortów na wyjątkowe okazje będzie jeszcze łatwiejsze!