Chcesz ukazać swoje uczucia w słodki sposób? Jeśli tak, mamy dla Ciebie niezwykle interesującą propozycję, którą wykorzystasz podczas różnych okoliczności. Mowa o wypieku przedstawiającym miłosny motyw. Jak zrobić tort w kształcie serca? To prostsze, niż Ci się wydaje. Skorzystaj z naszych porad i stwórz wyjątkowe cukiernicze dzieło dla bliskiej osoby!
Tort w kształcie serca – stwórz oryginalny wypiek na różne okazje!
Torty o tematyce miłosnej cieszą się dużym zainteresowaniem. Wśród propozycji każdej cukierni z okazji święta zakochanych wręcz roi się od wypieków dedykowanych właśnie Walentynkom. Nic dziwnego, wszak wręczenie smakowitych łakoci ukochanej osobie stanowi świetny dodatek do prezentu. A dodatkowo nie musisz się, przemęczać, aby przygotować poczęstunek we własnych czterech kątach.
Symboliczna okazja przypadająca 14 lutego to oczywiście niejedyna chwila, na którą warto stworzyć coś słodkiego w formie nawiązującej do miłości. Dzień Matki, Dzień Kobiet, urodziny – to najbardziej oczywiste propozycje. Jeśli chcesz przyrządzić na powyższe święta naprawdę wyjątkową rzecz, radzimy, aby nie iść na skróty. Wygospodaruj trochę czasu, uzbrój się w odrobinę cierpliwości i daj się ponieść cukierniczej fantazji. To doprawdy nic trudnego. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa. Chcesz wiedzieć, jak zrobić tort w kształcie serca? Służymy pomocą!
Jak zrobić tort w kształcie serca?
Kluczem do sukcesu jest odpowiedni przepis. Chcąc trafić w dziesiątkę, warto znać smakowe preferencje osoby, którą chcesz obdarować własnoręcznym cukierniczym dziełem. Dobrym wyborem z pewnością będzie klasyka gatunku, czyli smaki czekoladowe lub truskawkowe. Śmiało możesz też zdecydować się na różnorodne kompozycje. Co powiesz na zestawienie kokosa z czekoladą, kawy z maliną lub wanilii z wiśnią? A może tort cytrynowo-śmietankowy, przekładany bitą śmietaną lub z ponczem alkoholowym? Jeśli jesteś obyty w cukierniczym fachu, sztuka połączeń smakowych z pewnością nie jest Ci obca. W innym przypadku skorzystaj z powyższych propozycji, zaczerpnij inspiracji na portalach społecznościowych lub zapytaj o poradę kogoś znajomego, lub członka rodziny. Interesujące rozwiązania czekają na każdym kroku!
Zacznij od biszkoptu
Wybrałeś już optymalny smak? Świetnie, pora więc przystąpić do działania. Pierwszy krok to przygotowanie biszkoptu. Najprostsza receptura składa się z jajek, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz proszku do pieczenia. Żółtka należy odseparować od białek, a następnie ubić te drugie, aż staną się gęste i błyszczące. W międzyczasie dodajemy do nich cukier. Osobno trzeba ubić żółtka, dosypując oba rodzaje mąki oraz proszek poprzez przesianie przez sito. Uzyskana masa w dalszej kolejności zostaje zmieszana z częścią białek, a po delikatnym wymieszaniu obecnej zawartości z ich drugą częścią. Całość należy piec do 40 minut w temperaturze 190°C do momentu uzyskania złocistego koloru.
Jeśli masz ochotę pobawić się w większe eksperymenty, możesz sięgnąć też po dodatkowe składniki. Kakao, wiórki kokosowe, ekstrakt z wanilii, gorąca kawa bez fusów, przyprawa do piernika – wszystko zależy od tego, czy chcesz wykonać biszkopt piernikowy, czekoladowy, bądź jeszcze inny.
Przygotuj kremy o odpowiednim smaku
Jak zrobić tort w kształcie serca? Po upieczeniu dwóch biszkoptów przy użyciu form – okrągłej i kwadratowej – należy przystąpić do przygotowania kremów. Zarówno do przełożenia biszkoptów, jak i udekorowania całego wypieku. Najprostsze zrobisz, wykorzystując krem mascarpone, tłustą śmietankę, kakao, tabliczkę czekolady, sok malinowy, mus truskawkowy i wiele innych składników. Należy je oczywiście dobrać do wybranego smaku.
Stwórz biszkoptowe serce
Mając gotowe kremy oraz biszkopty, śmiało możesz przystąpić do formowania tortu w kształcie serca. Jak zacząć? Kwadratowe ciasta biszkoptowe podziel na trzy części. Następnie jedną z nich pokryj kremem. Tak samo postąp z kolejnymi, przykładając każdą z nich do siebie. Z kolei biszkopt okrągły przedziel na pół tak, aby powstały dwa półokręgi. Powoli będziesz mógł układać całość. Formę kwadratową ułóż rogiem do góry na paterze i wyłóż boczne powierzchnie kremem. Dołącz do nich półokręgi. Pozostaje już tylko obłożyć twe dzieło słodką masą i wstawić je do lodówki.
Jak zrobić tort w kształcie serca? Zadbaj o unikalną dekorację
Wiedząc jak zrobić tort w kształcie serca, w dalszej kolejności powinieneś zastanowić się nad jego oprawą. Jeśli chodzi o sposoby dekoracyjne, są one w zasadzie nieograniczone. W tym celu możesz wykorzystać szereg użytecznych akcesoriów, które uchodzą za niezbędne wręcz przybory w rękach cukiernika. O jakich mowa?
Stemple do zdobienia masą cukrową
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na stemple, czyli nieduże elementy przeznaczone głównie do pracy z masą cukrową. Ta bez wątpienia uchodzi za jedną z najpopularniejszych metod dekoracji cukierniczych dzieł. Głównie ze względu na prostotę w obróbce. Natomiast co do samych pieczątek, ich poszczególne wzory z łatwością dobierzesz do charakteru danej okoliczności. Wręczając słodki upominek drugiej połówce na walentynki, możesz stworzyć napisy wyrażające miłość. Oczywiście na inne okazje również nie brakuje ciekawych propozycji. A co powiesz na wykorzystanie alfabetu w celu przygotowania własnej unikalnej dedykacji?
Udekoruj tort kremem dzięki specjalnym akcesoriom
Tort możesz udekorować sporządzonym wcześniej kremem. Nie zawsze jest to łatwa sztuka. Wobec tego warto wesprzeć się dodatkowymi akcesoriami. Chcąc nałożyć na górną lub boczną powierzchnię wyrobu słodkie smarowidła, skorzystaj z pacek i dysków do tynkowania tortów.
W jaki sposób zrobisz z nich użytek? Posłużą do wytworzenia perfekcyjnie gładkich ścianek, a także ostrych krawędzi tortu. Packi metalowe lub akrylowe przyjmują różnorodne kształty. Najciekawsze efekty uzyskasz dzięki przedmiotom o profilowanych krawędziach np. ząbkowanych lub prostokątnych. Dyski również występują w różnych kształtach i rozmiarach. W związku z tym powinny być odpowiednio dopasowane do wielkości wypieku.
Postaw na niezawodne toppery
A co powiesz na klasyczne toppery? To nic innego jak specjalne napisy lub figurki znajdujące się na szczycie sercowego tortu. Spotkać je można niemal na wszystkich uroczystościach, których nieodłącznymi elementami są tzw. słodkie stoły. Powód jest oczywisty. Dekorowanie wszelkich słodkości nie wymaga umiejętności ani czasu. Wystarczy wbić je w ciasto. Wśród nich znajdziesz m.in. warianty wykonane z materiału pleksi. Odznacza się trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Daje też możliwość wytwarzania najbardziej fantazyjnych kształtów. Interesującą alternatywą jest też drewniana sklejka.
Co możesz dobrać spośród nich, aby udekorować pyszny podarunek w kształcie serca dedykowany bliskiej Ci osobie? Topper z napisem „Kocham Cię” lub „Mojej walentynce” to proste, acz sprawdzone rozwiązania. Warto też spersonalizować akcesorium i umieścić imię konkretnej persony.
Skromna dekoracja tortu? Postaw na naked cake
Nie ulega wątpliwości, że niezwykle urokliwie zaprezentuje się tort pozostawiony niemal nagi. W takim przypadku całość wyłożona jest kremem wyłącznie na samej górze oraz pomiędzy biszkoptami. Masz więc do czynienia z bardzo prostą kompozycją, do której przygotowania nie potrzebujesz fachowych umiejętności, ani wielu akcesoriów. Do wystrojenia wystarczają dobroci natury choćby w postaci jadalnych kwiatów. Jedyne co może stanąć na przeszkodzie to fakt, iż większość z nich rośnie wyłącznie w okresie wiosenno-letnim. Mowa m.in. o stokrotkach lub różach. Zwłaszcza te drugie do miłosnego tortu pasują jak ulał.
Zdobienie wypieku owocami i ziołami
Za alternatywę dla kwiatów uchodzą owoce i zioła. To o tyle korzystniejsze rozwiązanie, że dostępne są przez cały rok. Co więcej, możesz tworzyć dzięki nim kompozycje odznaczające się rozmiarami oraz kształtami. Warto je dopasować do smaku całego wypieku lub postawić na idealnie współgrający ze sobą duet. Doskonałe przykłady to nieodłączne pary, jakie tworzą czekolada z pomarańczą, orzech z pieczonym jabłkiem, kokos z truskawką, lub malina z borówkami. Natomiast jeśli chodzi o zioła, wykorzystaj liście mięty lub melisę.
Jak widać, tort w kształcie serca przystroisz na wiele sposobów. Przedstawione wyżej metody jak najbardziej możesz ze sobą łączyć, dzięki czemu stworzysz naprawdę oryginalne wariacje. Wystarczy dać się ponieść własnej fantazji.
Tort w kształcie serca – pamiętaj o każdym detalu
Skoro wiesz, jak zrobić tort w kształcie serca i w jakim stylu go ozdobić, nie pozostaje nic innego, niż przystąpienie do działania. Pamiętaj, aby każdy kolejny krok realizować z głową, wedle wcześniej ustalonego planu. Uwzględnij w nim w pierwszej kolejności konkretną osobę, dla której masz zamiar upiec poczęstunek. W zależności kto dokładnie to będzie, w różnorodny sposób podejdziesz do dekoracji. Przykładowo dla partnerki śmiało dobierzesz elementy dekoracyjne z nutką erotyzmu. Dla kontrastu wypiek dla rodzicielki uzupełnisz choćby różami z masy cukrowej.
Branie pod uwagę wszelkich detali tyczy się również wielu innych szczegółów. Jeśli dana osoba nie lubi przesadzać ze słodyczami, postaraj się o wypiek o subtelnym poziomie słodkości. A jeśli podczas wspólnej celebracji planujecie raczyć się lampką szampana lub wina, nie musisz nasączać ciasta alkoholem. To niuanse, których pilnowanie uchodzi za przepis na sukces.
W realizacji indywidualnego projektu jesteśmy w stanie Ci pomóc pod każdym względem. Wsparciem służy szeroki wybór akcesoriów cukierniczych znajdujących się w asortymencie naszego sklepu. Oferujemy łatwe w użyciu gadżety, w których zastosowaniu nie potrzebujesz zaawansowanej wiedzy i praktyki. Gwarantujemy, że raz użyte, na tyle wkręcą Cię w cukierniczy świat, że własnoręcznie sporządzony tort w kształcie serca na urodziny mamy, walentynki lub Dzień Kobiet stanie się corocznym gwoździem programu!