Tort jednorożec to jeden z cukierniczych hitów ostatnich lat. To ciasto dziecięcych marzeń, choć jego efektowny wygląd robi też wrażenie na wielu dorosłych. Sam wizerunek jednorożca jest dosyć uniwersalny, dlatego taki deser sprawdzi się na różne okazje. Co więcej, wbrew pozorom jest całkiem prosty w przygotowaniu. Zastanawiasz się, jak zrobić tort jednorożec? Poniżej zebraliśmy dla Ciebie cenne wskazówki, dzięki którym z zadaniem tym poradzą sobie nawet początkujący adepci cukierniczej sztuki.
Jak wygląda tort jednorożec?
Klasyczny tort jednorożec przyjmuje postać głowy tego magicznego konika. Całość prezentuje się bardzo efektownie, przy czym wbrew pozorom nie wymaga dużego nakładu pracy i skomplikowanych umiejętności cukierniczych. Jeżeli nie masz pomysłu na to, jak dokładnie ma wyglądać Twój wypiek, poszukaj inspiracji w sieci. W internecie znajdziesz mnóstwo zdjęć tego rodzaju tortów – któreś na pewno Cię zainspiruje.
Tort jednorożec – jak się za niego zabrać?
W zasadzie można powiedzieć, że tort jednorożec składa się z trzech podstawowych elementów – biszkoptu, kremu i dekoracji. Oczywiście możesz dodać do niego także inne smakowite dodatki, jak np. owocowe musy, ale dziś skupimy się głównie na aspekcie wizualnym. Jeżeli chcesz, by przygotowanie tortu w kształcie jednorożca poszło Ci sprawnie, pracę warto sobie odpowiednio zorganizować i przed przystąpieniem do działania zaopatrzyć się w potrzebne składniki i akcesoria. Jest ich trochę, dlatego poniżej przyjrzymy się im nieco bliżej.
Czego będziesz potrzebować do zrobienia tortu?
Zanim skupimy się na tym, jak zrobić tort jednorożec, spróbujmy zebrać listę rzeczy, które będą Ci do tego potrzebne. Podstawą Twojego ciasta będzie oczywiście biszkopt – możesz upiec go samodzielnie lub kupić – pamiętaj, że tort powinien być dosyć wysoki.
Drugi istotny element to krem – tort jednorożec ma zwykle kolor biały, dlatego jeżeli zamierzasz go tynkować, to doskonale sprawdzi się prosty krem na bazie serka mascarpone i kremówki. Pamiętaj, że krem powinien być odpowiednio gęsty. Jeżeli chcesz mieć pewność, że proces tynkowania przebiegnie zgodnie z planem, zadbaj o odpowiednie schłodzenie masy lub dodaj do niej utrwalacz do bitej śmietany.
Jeżeli nie chcesz tynkować swojego wypieku, to tort możesz pokryć też rozwałkowaną masą cukrową w kolorze białym.
Co ważne, pamiętaj, aby umieścić swój tort na odpowiedniej podstawie, co pozwoli Ci łatwo i bezpiecznie go przenosić. Dobrym wyborem będą w tym przypadku np. specjalne podkładki pod tort – znajdziesz je w naszym e-sklepie. Mamy więc podstawę, bazę w postaci biszkoptu, krem do przełożenia tortu i jego wierzch powstały przez tynkowanie lub aplikację masy cukrowej. Przejdźmy więc do najważniejszego, czyli dekoracji.
Jak udekorować tort jednorożec?
W przypadku tortu w kształcie jednorożca najważniejszym aspektem są oczywiście dekoracje. To właśnie od nich zależy to, jak będzie prezentował się wypiek, dlatego warto poświęcić im trochę uwagi. W tym miejscu mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – przygotowanie ozdób do tortu jednorożec może być naprawdę proste! Wystarczy, że zaopatrzysz się w odpowiednie akcesoria. Jak zatem zrobić róg, uszy, oczy i grzywę słodkiego jednorożca? Wyjaśniamy poniżej.
Jak zrobić róg i uszy do tortu jednorożec?
Jednorożec nie byłby jednorożcem, gdyby nie jego charakterystyczny róg i uszy. Co ciekawe, te elementy swojego tortu możesz przygotować na różne sposoby. Jeżeli masz zdolności manualne i czujesz się na siłach, to możesz ulepić je z masy cukrowej. Tu ponownie – możesz ją kupić lub przygotować samodzielnie. Za wykonanie tych dekoracji zabierz się jednak wcześniej, ponieważ masa cukrowa potrzebuje czasu do wyschnięcia. Po wysuszeniu ozdób możesz je dodatkowo pomalować, np. jadalnym brokatem. Zarówno róg, jak i uszy warto na etapie lepienia osadzić na patyczkach – dzięki temu łatwiej będzie przymocować je do ciasta.
Jak zrobić tort jednorożec, jeżeli lepienie z masy cukrowej to nie Twoja bajka? To wciąż możliwe! Wystarczy, że zaopatrzysz się w dostępny w naszym e-sklepie topper “Unicorn”, który oferujemy w kilku uroczych wariantach. Toppery wyposażone są w specjalne bolce, a zatem pozostanie Ci tylko wbicie ich w odpowiednie miejsce. Proste, prawda? A to jeszcze nie wszystko – tego rodzaju dekoracje wykonane są z plexi lub sklejki, co oznacza, że możesz używać ich wielokrotnie!
Jak zrobić oczy na tort jednorożec?
Jeżeli marzy Ci się tort jednorożec, to na pewno wiesz, że wypiek ten zwykle ozdobiony jest także charakterystycznymi oczami. Podobnie jak z rogiem i uszami, możesz wykonać je ręcznie, jednak na pewno nie należy to do zadań łatwych. Jeśli chcesz nieco uprościć sobie tworzenie fantazyjnego wypieku, sięgnij po nasze foremki, za których pomocą wytniesz idealnie równe oczy z masy cukrowej.
Przygotowanie grzywy jednorożca
Ostatnim, choć równie ważnym elementem Twojego tortu jednorożec, jest grzywa. Jej przygotowanie nie powinno sprawić Ci problemu. Możesz zdecydować się na dwa sposoby. Pierwszy polega na wykorzystaniu zabarwionego barwnikami spożywczymi kremu do tortu – umieść go w worku cukierniczym z odpowiednią tylką i wyciśnij pożądane kształty. Sposób drugi – nieco mniej wymagający – to przygotowanie grzywy z kolorowych bezików.
Tort jednorożec – instrukcja krok po kroku
Skoro omówiliśmy sobie już poszczególne elementy wypieku, przejdźmy do tego, jak zrobić tort jednorożec krok po kroku. Oto prosta instrukcja.
1. Przygotuj biszkopt i przekrój go na 4 blaty. Każdy z nich możesz umieścić na kawałku papieru do pieczenia – łatwiej będzie Ci je później przenosić.
2. Przygotuj krem, którym przełożysz swój tort. Jeżeli tym samym kremem chcesz tynkować wypiek, zadbaj o to, by miał odpowiednią do tego konsystencję.
3. Na tym etapie możesz podzielić przygotowany krem na 3 części – jedną wykorzystasz do przełożenia tortu, drugą do jego tynkowania, a trzecią do dekoracji – czyli np. wyciskanej przez rękaw cukierniczy grzywy.
4. Przygotuj pierwszy biszkoptowy blat, naponczuj go według wybranego przepisu i nałóż warstwę kremu.
5. Zrób to samo z każdym kolejnym blatem, a całość przykryj biszkoptem, który będzie stanowił wierzch Twojego tortu.
6. Jeżeli będziesz tynkować swój wypiek kremem, to jest to odpowiedni moment na pierwszą jego warstwę. Nałoż ją tak, aby wyrównać krawędzie tortu, po czym wstaw wypiek na 30-45 min do lodówki. Po schłodzeniu tortu nałóż na niego drugą, właściwą warstwę kremu – jeżeli chcesz, by powierzchnia wypieku była estetyczna i idealnie równa, skorzystaj z jednej z naszych pacek do tynkowania. Alternatywnie, jeśli chcesz pokryć tort masą cukrową, rozwałkuj ją i delikatnie nanieś na ciasto.
7. Skoro masz już bazę swojego tortu jednorożec, to pora przejść do najważniejszej części, czyli dekoracji. Zacznij od grzywy – zabarw krem wybranymi barwnikami i nałóż go do worków cukierniczych z odpowiednimi tylkami. Zacznij wyciskać na torcie różyczki, które będą układać się w grzywę i grzywkę Twojego magicznego konika.
8. Kolej na oczy – przymocuj je mniej więcej w połowie wysokości swojego wypieku.
9. Pozostają uszy i róg. Wbij je w odpowiednich miejscach – tort jednorożec gotowy!
Inne pomysły na wypieki z motywem jednorożca? Mamy ich całkiem sporo!
Mamy nadzieję, że wiesz już, jak zrobić klasyczny tort jednorożec. Jeżeli interesują Cię wypieki z tym motywem, to musisz wiedzieć, że istnieje całkiem sporo pomysłów na ich wykonanie. W naszym e-sklepie przygotowaliśmy całą serię akcesoriów cukierniczych dedykowanych jednorożcom. Znajdziesz w niej np. foremki w kształcie jednorożców lub często towarzyszącej im tęczy czy chmurek. Mamy także specjalne stempelki, za których pomocą odciśniesz wymarzony motyw na rozmaitych wypiekach. Dla osób, które szukają czegoś jeszcze łatwiejszego w użyciu, przygotowaliśmy też klasyczny topper w kształcie jednorożca. Jak widzisz, możliwości jest naprawdę wiele – Ty decydujesz, jak je wykorzystać!