Tort to wyjątkowy wypiek, który pozwala wspólnie z bliskimi świętować ważną uroczystość. Ładnie przystrojony stanowi ozdobę samą w sobie. Szczególnie dużą popularnością w ostatnich czasach cieszą się torty bezowe. To bardzo delikatne wypieki, w których decydującą rolę odgrywa krem. Ta słodka przyjemność idealnie komponuje się na stole podczas wielu ważnych wydarzeń rodzinnych. Samo przygotowanie ciasta wydaje się banalne i wymaga jedynie odrobiny zaangażowania. Wykonanie dekoracji jest już nieco trudniejsze. Jednak beza z natury ma formę ozdobną i nie trzeba jej szczególnie przystrajać. Zatem podpowiadamy, jak zrobić tort bezowy i szybko go udekorować!
Na jakie okazje nadaje się tort bezowy?
Tort bezowy to wypiek bardzo delikatny, który niemalże rozpływa się w ustach. Nic więc dziwnego, że jest tak chętnie przygotowywany podczas wystawnych uroczystości. Z uwagi na użyte składniki wytrzyma na stole zarówno latem, jak i zimą. Wyśmienity smak pozwala zaserwować go m.in. podczas urodzin, imienin, na weselach, a także na przyjęciach. Gdzie tylko zamarzysz, tort bezowy będzie doskonałym przysmakiem. Warto jednak pamiętać o tym, aby przełożyć go kremem, a także wzbogacić o owoce. W takiej formie doskonale się prezentuje, a jego wygląd jest adekwatny do okazji.
Jak zrobić tort bezowy krok po kroku
Istnieje wiele przepisów na tę delikatną chmurkę o słodkim smaku. Musisz jednak wiedzieć, że sama beza to jedynie podstawa wypieku. Można nadać jej różny kształt. Dopełnieniem ciasta jest natomiast krem. Do wyboru masz naprawdę wiele różnych smaków i kombinacji. Szczególnie pyszny i popularny stał się krem z serka mascarpone. Nie jest za ciężki, a dobrze schłodzony może przypominać w smaku lody śmietankowe. Sprawia to, że w konsekwencji tort zajadają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe.
Wykonanie bezy
Jak już wiesz, tort bezowy warto zacząć od przygotowania bezy. Do jej wykonania będziesz potrzebować cukru, mąki ziemniaczanej, białek z jajek oraz sok z cytryny i szczyptę soli. Na początku należy ubić białka. Gdy powstanie sztywna piana dodaje się cukier oraz sól. Na koniec dołóż resztę składników i mieszaj, aż wszystko się połączy. Gotową masę rozsmarowuj na blaszce, formując okręgi. Następnie piecz w 120 stopniach przez około godzinę. Pozostaw do wystygnięcia i gotowe!
Wykonanie kremu do tortu
Aby wykonać krem, musisz się zaopatrzyć w śmietankę 36%, kakao, cukier waniliowy i serek mascarpone. Cukier waniliowy ubija się wraz ze śmietanką. Gdy masa nabierze gęstości, dodawaj po łyżce serka mascarpone i dalej ubijaj. Po połączeniu składników na koniec wsyp kakao i wstaw masę do lodówki.
Przygotowanie tortu
Kiedy wszystko jest już gotowe, zostaje Ci jedynie przystąpić do przygotowania tortu. Placki bezowe wysmaruj masą i nakładaj je na siebie, aż zużyjesz wszystkie. Na samej górze powinien być umieszczony krem wraz z pokrojonymi owocami. Najlepsze do tego są maliny, borówki czy jagody. Ostatni krok to już tylko ozdobienie wypieku.
Jak długo można przechowywać tort bezowy?
Wiesz już, jak zrobić tort bezowy, ale jak długo może być on przechowywany? Delikatna forma bezy sprawia, że nie możesz go zbyt długo trzymać w lodówce. Jego przygotowanie warto zacząć dzień przed przyjęciem, a składniki połączyć w dniu uroczystości.
Jak udekorować tort bezowy?
Tort bezowy z reguły już ładnie wygląda. Tak naprawdę masz wiele możliwości na jego udekorowanie. Jeśli wykonujesz go z okazji urodzin bliskiej osoby, na pewno warto postawić na nim świeczki lub wulkan, który nie obciąży za mocno wypieku. Wyjątkową formę tortowi nadają kolorowe owoce. To jednak może być za mało. Aby więc wzbogacić jego wygląd, możesz użyć miniowych form 3D. Do takich ciast najlepsze są toppery np. z personalizowanym napisem. To idealna dekoracja, którą wystarczy wbić na górze tortu i gotowe! Efekt jest zawsze zachwycający, a ozdoba pozwala odkryć, z jakiej okazji wypiek został przygotowany.
Ozdoby do tortów na różne okazje
W naszym asortymencie znajdziesz naprawdę szeroki wybór topperów niemalże na każdą okazję. Wykonane są z drewna lub plexi, co wpływa na ich wytrzymałość oraz możliwość ponownego użycia. Szczególną popularnością cieszą się m.in.:
– toppery na Dzień Matki – dostępne wzory oraz napisy pozwalają wyrazić prawdziwe emocje względem bliskiej osoby. To świetny sposób na okazanie wdzięczności;
– toppery z motywem dziecięcym – to wzory cieszące się największym uznaniem. Wypieki dla dzieci są najczęściej przygotowywane, dlatego oferujemy toppery na chrzciny, komunię świętą, a także urodziny i inne przyjęcia. Możesz zdecydować się na motyw dziecięcych stópek, ciekawe napisy i inne wzory.
Wiesz już, jak zrobić tort bezowy i go ładnie udekorować. Teraz czas przystąpić do działania! Taki wypiek przygotowuje się szybko, co niewątpliwie będzie zaletą dla osób zabieganych. Oprócz tego ciasto nie wymaga zbyt dokładnego przystrajania, a najlepszą formą dekoracji są wspomniane toppery, które w naszej ofercie znajdziesz w wielu wariantach.