Czy wiesz, że torty robi się dziś znacznie łatwiej niż kiedyś? Dzięki temu sztuka ta przestała być zarezerwowana jedynie dla profesjonalnych cukierników. Dziś niemal każdy – przy odrobinie chęci – jest w stanie stworzyć naprawdę efektownie prezentujące się ciasto na ważną dla siebie okazję. Wystarczy jedynie znać kilka prostych trików, które przedstawimy Ci w poniższym artykule. Jeżeli więc zastanawiasz się, jak zrobić prosty tort, by efekt był naprawdę zadowalający, koniecznie poznaj nasze podpowiedzi!
Prosty tort – od czego zacząć?
Każdy tort zaczyna się oczywiście od przepisu. Ze względu na to, że każdy ma nieco inne preferencje w zakresie smaku, nie będziemy pochylać się nad konkretnymi składnikami. W sieci znajdziesz bardzo wiele przepisów na relatywnie proste torty w przeróżnych smakach. Niemniej jednak dobrym wyborem będzie ciasto biszkoptowe przełożone kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Taki krem nakłada się dość łatwo, a w dalszej części artykułu podpowiemy Ci, jak zrobić to perfekcyjnie. Jeżeli zaś chodzi o biszkopt, opcji masz wiele – możesz upiec go samodzielnie lub zwyczajnie kupić.
Jak zrobić prosty, ale efektowny tort? Akcesoria, które warto mieć
Jeżeli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić prosty, ale efektowny tort, to musisz wiedzieć, że kluczem do sukcesu są tu odpowiednie akcesoria cukiernicze. Wbrew pozorom nawet profesjonalni cukiernicy nie robią wszystkiego ręcznie i wspomagają się w pracy takimi właśnie akcesoriami. O czym warto pomyśleć, żeby uzyskać pożądany efekt? Poniżej omówimy sobie najprzydatniejsze gadżety.
Podkład pod tort
Twój tort musi mieć jakąś podstawę, dzięki której będzie można przenieść go z miejsca na miejsce. Niestety klasyczny talerz nie jest tu najlepszym wyborem. Dobrą opcją, z której korzystają cukiernicy, są specjalne podkłady pod tort. To sztywne podkładki wykonane np. z plexi, które na pewno ułatwią Ci pracę. Co więcej, dzięki nim tort będzie wyglądał jeszcze lepiej i zyska naprawdę profesjonalny charakter.
Packa do kremu
Zastanawiałeś się kiedyś nad tym, jak uzyskuje się idealnie równą powierzchnię tortu? Wbrew pozorom nie jest to efekt wprawionej ręki. Za doskonale wygładzony krem odpowiada specjalna packa. Wystarczy przejechać nią po powierzchni, by stała się idealnie równa. Co ciekawe, packi mogą także stworzyć w kremie rozmaite wzory – wszystko zależy tu od tego, w jaki sposób są wykończone. Jeżeli chcesz zrobić prosty, ale efektownie wyglądający tort, to z pewnością warto uwzględnić taką packę na liście zakupów.
Dekoracje
Od tortu oczekuje się oczywiście nie tylko pysznego smaku, ale także cieszącego oko wyglądu. Warto go zatem odpowiednio udekorować, co wbrew pozorom także możesz zrobić w sposób prosty. Jak? W swoich zdobieniach możesz wykorzystać chociażby świeże owoce, jak truskawki czy borówki, ale znakomicie sprawdzą się także drobne słodycze i posypki. Jeżeli chcesz uzyskać efekt wow, to możesz wykorzystać też specjalne foremki i stworzyć dekoracje z kolorowej masy cukrowej. Istnieje też jeszcze jeden, prosty, lecz bardzo efektowny sposób na ozdobienie tortu, a mianowicie toppery. To gotowe dekoracje, które wystarczy tylko wbić w ciasto przed podaniem. Mają do tego specjalne bolce, a zatem cały zabieg jest naprawdę szybki i łatwy.
Prosty tort krok po kroku – jak go zrobić?
Skoro wiesz już, co będzie Ci potrzebne do przygotowania tortu, to przyjrzyjmy się temu, jak zrobić go krok po kroku. Oto nasza krótka instrukcja.
- Zanim zabierzesz się za robienie tortu, pamiętaj o tym, by dobrze schłodzić składniki na krem, szczególnie śmietankę. Zimna śmietanka lepiej się ubije i będzie łatwiej się nakładała. Aby taka była, wstaw ją na kilka godzin do lodówki.
- Przygotuj biszkopt. Następnie pokrój go na przynajmniej trzy blaty. Użyj do tego ostrego, długiego noża. Pamiętaj, by nie kroić ciepłego biszkoptu – wówczas łatwo go uszkodzić.
- Ubij schłodzone składniki na krem.
- Przygotuj podkład pod tort. Nałóż na niego niewielką łyżkę kremu i rozsmaruj w miejscu, w którym znajdzie się biszkopt. Dzięki temu ciasto będzie lepiej trzymało się powierzchni i nie będzie się po niej ślizgało.
- Połóż na rozsmarowanym kremie pierwszy blat biszkoptu i nałóż na niego porcję kremu. Jeżeli przepis uwzględnia dodatkowe warstwy, np. dżem, to także je dodaj.
- Zrób to samo z kolejnym blatem.
- Po nałożeniu na tort ostatniego piętra wyrównaj boki i wstaw ciasto do schłodzenia do lodówki.
- Boki i powierzchnię schłodzonego tortu obłóż kremem, a następnie wygładź packą.
- Udekoruj powierzchnię swojego tortu wybranymi ozdobami. Gotowe! Tak przygotowany tort wstaw do schłodzenia do lodówki.
Mamy nadzieję, że masz już pomysł na to, jak zrobić prosty tort, który będzie prezentował się naprawdę efektownie. Jeżeli chcesz ułatwić sobie pracę i skorzystać z wymienionych wyżej gadżetów, zapraszamy do naszego e-sklepu. Znajdziesz w nim szeroki wybór akcesoriów cukierniczych i dekoracji, dzięki którym na pewno poradzisz sobie z tym zadaniem jak profesjonalista!