Pieczenie tortów jest prawdziwą sztuką. Łączenie różnych smaków w jedno wyjątkowe ciasto wymaga nie lada wyobraźni i wyczucia – nie wspominając już o samej dekoracji deseru. Niektóre torty wyglądają przecież jak małe arcydzieła. Wprawieni cukiernicy potrafią wyczarować prawdziwe cuda, ale i w domowych warunkach można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Wystarczy odrobina chęci i kreatywności. Z tego względu nawet jako amator nie musisz rezygnować z najbardziej śmiałych pomysłów, jak chociażby czarny tynk. W tym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić go w kilku prostych krokach.
Idealnie czarny tynk do tortu – czy to możliwe?
Torty z czarnym tynkiem cieszą się ostatnio dużą popularnością. Nic w tym dziwnego – w końcu prezentują się niezwykle elegancko. W połączeniu z chociażby złotymi dodatkami tworzą deser, który mógłby pojawić się na światowych salonach. Niestety uzyskanie idealnie czarnego tynku jest bardzo trudne. Być może kiedyś próbowałeś już nawet taki zrobić. Domyślamy się, że skoro trafiłeś na ten artykuł, to próba zbytnio się nie powiodła. Często zdarza się, że po dodaniu barwnika masa ciemnieje, ale nie ma pożądanego odcienia. Efekt końcowy może przybrać barwę burej szarości czy ciemnobrunatną. Nie wygląda to wtedy zbyt elegancko. Jednak czy uzyskanie idealnie czarnej masy jest w ogóle możliwe? Okazuje się, że jak najbardziej! Wystarczy przestrzegać kilku prostych kroków. Prawidłowo wykonany tynk będzie zachwycał głębią czerni.
Jakich błędów unikać podczas robienia czarnego tynku do tortu?
Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że niedostatecznie czarny krem można „naprawić”, dodając większą ilość barwnika. W tym miejscu musimy jasno powiedzieć, że jest to najgorsze wyjście z możliwych. Po dodaniu całej tubki czarnej substancji tynk faktycznie może przybrać interesującą nas barwę, ale bardzo straci na tym sam smak masy. Może okazać się nawet, że jest ona kompletnie niezjadliwa, a to od razu dyskredytuje cały tort. Nie mówiąc już o tym, że duża ilość barwnika może zostawić widoczne ślady na ustach i języku jedzących. Tego też wolelibyśmy uniknąć, zwłaszcza jeśli tort ma być podany na eleganckim przyjęciu.
Jak zrobić czarny tynk do tortu?
Sposobów na uzyskanie idealnie czarnego tynku do tortu jest kilka. Warto przetestować je wszystkie, aby znaleźć ten, który najbardziej Ci odpowiada.
Sposób pierwszy
Jednym ze sposobów na zrobienie czarnego tynku jest połączenie masła z czekoladowym ganachem i czarnym barwnikiem do tłustych mas. Masło należy dobrze ubić, aż stanie się białe i puszyste. Czekoladę gorzką i mleczną należy rozpuścić w słodkiej śmietance i pozostawić na chwilę do wystudzenia. Kiedy masło się ubije, dodajemy do niego ganache. W ten sposób otrzymamy pyszny maślany krem czekoladowy, już na tym etapie idealny do tynkowania. Co zrobić, aby nadać mu czarny kolor?
Wystarczy przełożyć dwie łyżki masy do osobnej miseczki, a następnie dodać do niej kilka kropel czarnego barwnika do mas tłustych. Krem należy dobrze wymieszać, a potem podgrzać go w mikrofalówce lub na gazie do całkowitego rozpuszczenia. Podgrzanie barwnika pozwoli na wyciągnięcie z niego jak najlepszego nasycenia koloru. Rozpuszczoną masę wlewamy do reszty tynku i mieszamy. Krem powinien nabrać już ciemnej barwy, ale może nie być to jeszcze odcień doskonały. Tynk powinno się w tym momencie schłodzić. Po godzinie lub dwóch krem ściemnieje jeszcze bardziej. Po schłodzeniu masę można jeszcze dodatkowo zblendować.
Sposób drugi
Zamiast czekoladowego ganachu do masła możemy dodać kilka łyżek ciemnego kakao. Do powstałego w ten sposób ciemnego kremu dodajemy kilka kropel czarnego barwnika. Całość dokładnie miksujemy. Pamiętaj, że czarny pigment potrzebuje trochę czasu, zanim dokładnie zabarwi masę. Proces miksowania powinien więc trwać co najmniej kilka minut. Tynk należy następnie schłodzić w lodówce, gdzie dodatkowo ściemnieje. Jeśli po tym etapie nie będziesz do końca zadowolony z efektu, całą masę możesz dodatkowo zblendować.
Sposób trzeci
Ostatni sposób nazwalibyśmy nieco oszukańczym. Nie polega on bowiem na zrobieniu czarnego tynku od podstaw, ale pomalowaniu tortu na czarny kolor. Wystarczy, że już otynkowany, najlepiej ciemnym kremem, i dobrze schłodzony deser potraktujesz kilkoma ruchami miękkiego pędzla. Koloru całości doda niewielka porcja czarnego barwnika w żelu rozcieńczona w odrobinie wódki. Gęstą substancję nakładamy na powierzchnię tortu delikatnymi ruchami pędzla. W ten sposób zdołasz osiągnąć naprawdę niesamowity efekt idealnie czarnego tynku!
Mamy nadzieję, że wiesz już, jak zrobić idealnie czarny tynk do tortu. Jesteśmy przekonani, że z pomocą opisanych wyżej sposobów uda Ci się osiągnąć prawdziwy efekt wow. Przy okazji zachęcamy Cię także do odwiedzenia naszego e-sklepu. Znajdziesz w nim szeroki wybór cukierniczych akcesoriów, a także efektownych dekoracji, dzięki którym Twój czarny tort będzie prezentował się jeszcze bardziej zjawiskowo!