Wersje językowe

Jak udekorować tort na 60. urodziny za pomocą masy cukrowej?

Jak udekorować tort na 60. urodziny za pomocą masy cukrowej?

Robienie i dekorowanie tortów to prawdziwa sztuka. To pracochłonne i wciągające zajęcie daje jednak niesamowite efekty – chociażby w postaci zachwytu Twoich bliskich. Szukasz inspiracji na to, jak udekorować tort na 60. urodziny dla bliskiej Ci osoby? Poznaj zatem nasz pomysł na wyjątkową ozdobę wykonaną z masy cukrowej.

Czym jest masa cukrowa?

Zanim podpowiemy Ci, jak udekorować tort na 60. urodziny, chcemy wyjaśnić, czym tak właściwie jest masa cukrowa. Zwana także fondantem lub lukrem plastycznym, jest to słodka masa, która wykorzystywana jest do dekorowania tortów, ciast, babeczek oraz ciasteczek. Cechuje się dużą plastycznością, dlatego bez trudu stworzysz z niej, co tylko chcesz. Nadaje się do tworzenia efektownych figurek, które zdobią torty, napisów oraz wielu innych dekoracji.

Masę cukrową możesz kupić w formie gotowego produktu lub spróbować zrobić ją samodzielnie. Potrzebujesz do tego cukru pudru, glukozy w płynie lub w proszku, żelatyny, ekstraktu cytrynowego oraz wody w odpowiednich proporcjach. Dodając do powstałej masy barwnik spożywczy, uzyskasz produkt w wybranym przez siebie kolorze.

Jak udekorować tort na 60. urodziny za pomocą masy cukrowej?

Chcesz poznać szybki i prosty sposób na ciekawą i oryginalną dekorację? Przeczytaj zatem naszą instrukcję, w której krok po kroku podpowiadamy, jak przystąpić do tworzenia dekoracji tortu.

Krok 1: Zaopatrz się w niezbędne składniki

Do udekorowania tortu potrzebujesz:

- masy cukrowej,

- barwnika spożywczego w wybranym przez Ciebie kolorze,

- cukrowych perełek i kleju cukierniczego,

- wałka i nożyka.

Warto zaopatrzyć się także w foremki do wycinania ozdób z lukru plastycznego, np. w kształcie liter, kwiatów, gwiazdek. Szeroki ich wybór znajdziesz w ofercie naszego sklepu.

Zadbaj o miejsce wykonywania pracy, zapewniając sobie jak najwięcej wolnej przestrzeni.

Krok 2: Przygotuj masę plastyczną i pokryj nią tort

Wyrób lukier plastyczny, a następnie podziel na dwie części. Jedna z nich powinna być większa (¾), a druga mniejsza (¼). Do większej części masy za pomocą wykałaczki dodaj wybrany przez Ciebie barwnik spożywczy. Wyrabiaj dalej, aż do uzyskania jednolitego koloru. Jeżeli barwa uzyskanej masy jest za mało intensywna, dodaj do niej więcej barwnika.

Powstałą masę rozwałkuj do potrzebnej Ci wielkości. Tak przygotowanym lukrem pokryj całą powierzchnię swojego tortu. Kolejnym etapem jest przycięcie boków i wygładzenie wszystkich nierówności.

Krok 3: Przygotuj wstęgę i kokardę

Jak udekorować tort na 60. urodziny? Jest to niezwykle ważna okazja, przedstawiamy więc ciekawą propozycję, w której główną rolę będzie odgrywała wstęga i kokarda. Do tego potrzebna Ci będzie biała masa cukrowa. Rozwałkuj ją i wytnij z niej długi, dość cienki pasek, którym owiniesz cały tort. Przyklej go za pomocą kleju cukierniczego. Teraz uformuj kokardę i przyklej ją do wstęgi, a następnie ozdób ją perełkami cukrowymi.

Krok 4: Wykonaj napis i pozostałe dekoracje

Tak przygotowany tort już wygląda naprawdę pięknie. Możesz ozdobić go gotową figurką lub spróbować swoich sił w dalszej pracy. Naszą propozycją jest napis z imieniem – wykonasz go przy pomocy foremek z poszczególnymi literami. Doskonałym uzupełnieniem będzie cyfra 60, kwiaty, gwiazdki lub inne kształty wycięte z masy cukrowej. Tutaj warto puścić wodze fantazji i stworzyć unikalną kompozycję. Wszystkie elementy przyklej klejem cukierniczym – i gotowe!

Jak jeszcze można udekorować tort na 60. urodziny?

Dekorowanie tortu masą cukrową wydaje Ci się zbyt trudne? W takim razie mamy dla Ciebie inne propozycje.

Czekolada

Jednym z prostych i niezawodnych sposobów na elegancką i ponadczasową dekorację jest czekolada. Gęstą polewę wystarczy równomiernie nałożyć na górę wypieku i pozwolić jej nieco spłynąć po bokach. Wówczas górę możesz ozdobić kilkoma bezikami lub ulubionymi pralinami. Pozostaje już tylko wbić wybrany topper i tort będzie gotowy.

Kwiaty

Dużą popularnością cieszą się również torty dekorowane płatkami kwiatów. Przydadzą się do tego m.in. kandyzowane płatki róży, świeże płatki chabrów, nagietków lub bratków. Ważne jest to, aby kolorystycznie współgrały z całością i pasowały do smaku tortu.

Bita śmietana

Jeżeli dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w samodzielnym tworzeniu tortów i dekoracji, dobrym wyborem będzie bita śmietana. Za pomocą rękawa cukierniczego, wyciskacza lub szprycy stworzysz z niej ciekawe wzory, a nawet napisy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl