Cukiernictwo jest formą sztuki. Nie sposób nie zgodzić się z tym stwierdzeniem, widząc zjawiskowe kreacje najlepszych osób z branży. Chciałbyś wypracować własny styl dekoracji wypieków? Zastanawiasz się, jak udekorować tort, aby wzbudzał zachwyt otoczenia? Mamy na to kilka sposobów. Czytaj dalej, a wszystkiego się dowiesz.
Zgromadź niezbędne akcesoria
Dekoracja tortów wymaga wyobraźni i odrobiny warsztatu. Jednak to nie wszystko – konieczne jest też odpowiednie zaplecze w postaci akcesoriów cukierniczych. Oczywiście, nie twierdzimy, że praca bez nich jest niemożliwa, jednak z pewnością znacznie utrudniona. Szczególnie w przypadku pierwszego etapu dekoracji, czyli tynkowania. Na początek nie potrzebujesz wiele – sprawne ręce, nóż do krojenia biszkoptu i linijka, dyski do tynkowania i packi powinny wystarczyć (znajdziesz je w asortymencie naszego sklepu).
Nóż do krojenia biszkoptu i linijka
Dla zachowania idealnego wyglądu tortu ważna jest symetria. Kolejne blaty biszkoptu powinny być równe i mieć tę samą grubość. Zwykły, kuchenny nóż sobie z tym zadaniem nie poradzi. Istnieje też możliwość podzielenia ciasta przy pomocy nici. Po prostu przykładasz nić do biszkoptu i zaciskasz pętlę. Dzięki temu łatwiej wyciąć blaty o tych samych wymiarach, jednak istnieje ryzyko „wyrwania” fragmentów ciasta z wnętrza. Przez to ich powierzchnia staje się nierówna i nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Aby oszczędzić sobie nerwów, najlepiej wybrać przeznaczony do tego długi, ostry nóż z piłką. Do niego wystarczy dobrać linijkę lub jeszcze lepiej podpórki do regulacji wysokości cięcia (znajdziesz je u nas pod nazwą „miniowy przydaś do biszkoptów”) i to wszystko.
Packi
Idealnie płaski blat i ostre krawędzie to ideał, do którego dążysz? Przy pomocy łyżki stołowej ta sztuka na pewno Ci się nie uda. Najlepszymi narzędziami do wygładzania tortu są packi. Przypominają zwykłe szpachelki używane podczas remontów. U podstaw mają kąty proste. Wystarczy przyłożyć je do powierzchni dysku i obracając nim, jednocześnie wyrównywać krawędzie tortu. Na rynku dostępne są także packi, które „rysują” dekoracyjne wzory w nałożonym kremie.
Dyski do tynkowania
Z ich pomocą tynkowanie jest jeszcze łatwiejsze. Mając w ręku dyski do tynkowania i packi, możesz być pewien sukcesu. Dyski to z reguły okrągłe (choć mogą być też kwadratowe) podkładki, które kładzie się na dole i na górze tortu. Między nimi umieszcza się packę. Całą konstrukcję ustawia się na talerzu obrotowym i delikatnie nim obracając, wygładza się tynk. Zapewniamy, że nakładanie ganache czy kremu maślanego z pomocą odpowiednio wyprofilowanych dysków to droga do perfekcji. Wykorzystując ich atuty, na pewno osiągniesz zadowalający efekt.
Poszukaj inspiracji
Zebrałeś już podstawowe narzędzia, dzięki którym wykonasz podkład pod kolejne elementy dekoracji? W takim razie najlepsza zabawa dopiero przed Tobą. Tynkowanie tortu jest bowiem porównywalne do przygotowania płótna pod obraz. Dopiero w drugiej części pracy można dać ujście fantazji i obudzić swoją kreatywność. Gdzie szukać inspiracji?
Rozejrzyj się wokół siebie
Tak artyści szukają natchnienia. Ty również spróbuj. Wyjrzyj przez okno lub wybierz się na spacer i dokładnie przyjrzyj się temu, co znajduje się wokół. Zwróć uwagę na kolory, kształty i formy. Może znajdziesz coś, co wyzwoli u Ciebie falę inspiracji? Kto wie?
Podglądaj pracę innych twórców
To nic złego. Nie chodzi tu wcale o plagiatowanie cudzej pracy, ale zwykłe śledzenie trendów. Najłatwiej zrobić to, obserwując określone hasztagi w mediach społecznościowych. Dzięki temu można mieć stały wgląd w kreacje cukiernicze twórców z całego świata!
Sposoby na dekorację tortu – przegląd możliwości
Podobnie jak w modzie, w dekoracji tortów, niektóre trendy znikają równie szybko, jak się pojawiły. Inne zaś są ponadczasowe, a jak wiadomo, klasyka nigdy się nie nudzi. Poniżej przygotowaliśmy zestawienie najpopularniejszych dekoracji, które trafią w gust każdego.
1. Masa cukrowa (lukier plastyczny) zawsze się sprawdza
Zadaj cukiernikowi pytanie – jak udekorować tort – a prawdopodobnie jedną z jego pierwszych propozycji będzie masa cukrowa. Dlaczego? Ponieważ jest łatwa w obróbce, bardzo plastyczna i można z jej pomocą w stosunkowo łatwy sposób powlec cały tort i wyczarować różne dekoracyjne cuda. Dodatkowo urzeka mnogością kolorów. Z tego powodu chętnie bywa wykorzystywana do ozdabiania wypieków przygotowywanych specjalnie na różne okazje, takie jak: chrzty, komunie, śluby czy urodziny. Tworzenie dekoracji z masy cukrowej znacznie ułatwiają foremki o rozmaitych kształtach. Dzięki nim nie trzeba głowić się nad projektem, bo zrobił to już ktoś inny. Znajdziesz je w ofercie naszego sklepu – zajrzyj do kategorii form cukierniczych, alfabetów i stempli.
2. Jak udekorować tort owocami i ziołami?
Po prostu ułożyć je na torcie. Oczywiście wcześniej warto przemyśleć kompozycję. Jednak nie jest to trudne, zważywszy na urodę owoców. Dobrym pomysłem jest łączyć takie o różnych kształtach i rozmiarach. Matka natura zadbała, aby nie było z tym kłopotów. Dała nam masę pysznych owoców, które idealnie nadają się do dekoracji tortów. Wystarczy wspomnieć o truskawkach, malinach, jeżynach, jagodach czy gruszkach. Jednak można czerpać nie tylko z grupy rodzimych owoców. Świetnie prezentują się też mango, pitaja czy granat. Również wśród ziół nie ma co liczyć na nudę. Rozmaryn, zielone liście mięty czy melisy dodadzą tortowi uroku. Co ważne, zachwycają nie tylko wyglądem, ale też aromatem, który unosi się w pomieszczeniach, kusząc każdego świeżością i obietnicą pysznego smaku. Owoce i zioła znakomicie pasują do tortów typu semi naked i naked. A na dodatek dostępne są przez cały rok!
3. Jadalne kwiaty – jak z ich pomocą udekorować tort?
Tu również masz całkiem spory wybór. Do spożycia nadają się specjalne gatunki róż, stokrotki, płatki mniszka lekarskiego, kwiaty lilaków, nasturcje, begonie, kwiaty lipy, aksamitki, lawenda, piwonie i wiele, wiele innych. Wyobrażasz sobie tę feerię barw i zapachów – małą, prywatną polanę kwiatów na szczycie tortu? My tak i szczerze jesteśmy zachwyceni. Niestety w większości te kwiaty dostępne są tylko wiosną i latem. Oczywiście od czasu do czasu można spotkać je w marketach spożywczych. Jednak rzadko są dostępne i nie należą do najtańszych produktów, a szkoda.
4. Co powiesz na złoto jadalne?
Kiedyś było to nie do pomyślenia – dzisiaj bez przeszkód można wykorzystać je do ozdoby, dlatego nie mogło go zabraknąć na naszej liście. Aplikacja złota jadalnego na powierzchni tortu jest niewątpliwie jednym z najbardziej nietuzinkowych i ekstrawaganckich sposobów na dekorację. Świetnie sprawdza się do ozdabiania wytwornych tortów na najważniejsze okazje, np. wesela. Jest synonimem elegancji i luksusu. Sprzedawane jest w postaci cienkich płatków, które ułożone na torcie błyszczą jak najdroższa biżuteria.
5. A może klasyczne toppery?
Toppery to małe dekoracyjne figurki lub napisy 3D umieszczane na szczycie tortów. Dzięki nim można jednocześnie ozdobić kreację cukierniczą i zaakcentować okazję, na którą powstała. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że umieszczenie ich na torcie zajmuje dosłownie kilka sekund. Toppery mogą być samodzielną dekoracją lub jej uzupełnieniem. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Warto dodać, że można zamawiać również ich specjalne, spersonalizowane modele, które podkreślą indywidualny charakter dekoracji. Nie chwaląc się, dość duży wybór topperów znajdziesz w naszym sklepie – przykładamy dużą wagę do jakości ich wykonania.
Jak udekorować tort? Najlepszą odpowiedzią będzie stwierdzenie – zgodnie z Twoim gustem lub oczekiwaniami klientów. My przedstawiliśmy Ci nasze propozycje. W jaki sposób z nich skorzystasz zależy wyłącznie od Ciebie.
Aha, jeszcze jedno. Przedstawione wyżej sposoby na dekoracje możesz oczywiście w dowolny sposób łączyć – to zależy tylko od Twojej wyobraźni!