Wersje językowe

Jak profesjonalnie zacząć robić torty? 7 kroków do sukcesu

Jak profesjonalnie zacząć robić torty? 7 kroków do sukcesu

Świat słodkości pełen jest pyszności. Wystarczy wyobrazić sobie ladę w cukierni pełną babeczek, ciasteczek i pączków. Jednak to torty zwykle przyciągają największą uwagę. Te majestatyczne ciasta kuszą wyglądem i obietnicą niezapomnianych wrażeń smakowych. Nic więc dziwnego, że wiele pasjonatów cukiernictwa postanowiło wyspecjalizować się w ich tworzeniu. Chciałbyś do nich dołączyć i przekuć pasję w lukratywny biznes? Nie wiesz, jak profesjonalnie zacząć robić torty? Poznaj 7 kroków, które Cię do tego przybliżą. 

Jak zacząć robić torty? Dobry przepis to pierwszy krok 

Podstawą zawsze jest dobra receptura. Zwykle wszystko zaczyna się od biszkoptu. Na szczęście nie należy on do najtrudniejszych do upieczenia ciast. Podstawowy przepis obejmuje tylko jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier. Warto dodać też trochę ekstraktu waniliowego, migdałowego, wiórków kokosowych, wody różanej czy kakao, które pozwolą wydobyć z niego głębię smaku. Jednak na eksperymenty daj sobie trochę czasu. Na początek zadbaj o to, aby biszkopt był puszysty i idealnie równy po wyjęciu z piekarnika. Co do kremów najprostszym i zapewniającym odpowiednią stabilność cukierniczych kreacji jest krem z serka mascarpone i bitej śmietany. Wśród popularnych wymienić należy też wszelkie kremy maślane, np. swiss meringue buttercream. Możliwości jest naprawdę wiele, z czasem je odkryjesz. 

W cukiernictwie liczy się precyzja

Cukiernictwo w pewnym sensie przypomina pracę w laboratorium chemicznym. Zarówno w jednym, jak i drugim miejscu niezwykle ważne jest dokładne odmierzanie ilości składników. Myślisz, że jedna miarka mąki mniej czy dwie łyżki cukru w jedną lub drugą stronę niewiele zmienią? Otóż zmienią i to bardzo dużo. Aby nie popełniać błędów w ich odmierzaniu najlepiej jest zaopatrzyć się w wagę kuchenną i miarki. Kluczowa jest także temperatura pieczenia. Kilka stopni za dużo może doprowadzić do prawdziwej katastrofy cukierniczej. A tego byś chyba nie chciał. 

Korzystaj z produktów sezonowych 

Świeże sezonowe produkty powinny być wizytówką Twoich wypieków. Klienci życzą sobie czasem niemożliwego, np. tortu z truskawkami w środku zimy. A przecież wiadomo, że nawet jeśli udałoby się je zdobyć z jakichś źródeł, to nigdy nie będą smakowały tak samo dobrze, jak te dojrzewające w letnim słońcu. Nie ma takiej możliwości. Są jednak inne, równie dobre propozycje, które powinny ich przekonać – choćby połączenie pomarańczy z czekoladą, które nigdy nie zawodzi. Warto mieć więc w zanadrzu kilka przepisów, które zachwycą jakością produktów i smakiem o każdej porze roku.

Odpowiednie nastawienie jest kluczem do sukcesu 

Może wydawać się to nieprawdopodobne, ale ciasta bywają kapryśne. Czy kiedykolwiek Twój niezawodny przepis zawiódł, mimo że wszystko zrobiłeś dokładnie tak samo i użyłeś tych samych składników? Pewnie tak. Nerwowe ruchy, złe nastawienie i stres negatywnie wpływają na jakość wypieków. Najlepszą radą, jaką możemy Ci udzielić, jest zawsze podchodzić do pracy z uśmiechem.

A i jeszcze mała rada – zawsze sprawdzaj skład produktów, nawet tych, w które zaopatrujesz się od lat. Zdarza się, że producenci od czasu do czasu coś zmieniają, nie zawsze na lepsze. 

Zaopatrz się w formy cukiernicze i pozostałe akcesoria

Planujesz zacząć robić torty, ale jak tego dokonać bez odpowiednich akcesoriów? Przecież, kształtny biszkopt potrzebuje odpowiedniej formy do pieczenia. W tym wypadku masz dwie możliwości – tradycyjną tortownicę o określonej średnicy lub uniwersalne stalowe ringi cukiernicze, których wymiary dostosujesz zależnie od potrzeby. Koniecznie zaopatrz się też w produkty niezbędne do tynkowania tortów, czyli: podkłady pod torty, dyski do tynkowania i packi (te akcesoria znajdziesz w asortymencie naszego sklepu). 

Trening czyni mistrza 

Wspominaliśmy już, że do osiągnięcia perfekcji w wypiekach potrzeba praktyki. Niestety nie da się inaczej. Niektórzy mają szczególny talent do tworzenia połączeń smakowych, dzięki którym kubki smakowe wpadają w euforię. Jednak bez solidnych podstaw i tak nie osiągnęliby sukcesu. Nie załamuj się, jeśli na początku coś nie pójdzie zgodnie z Twoim planem. Znajdź grono szczerych krytyków, najlepiej wśród rodziny i znajomych i testuj na nich swoje przepisy. Raczej nie powinni narzekać. Te najwyżej oceniane włącz do swojej oferty.

Jak profesjonalnie zacząć robić torty?

Pamiętaj, że najpierw je się oczami 

Chcielibyśmy powiedzieć, że najważniejsze jest wnętrze, ale prawda jest zupełnie inna. Tort przede wszystkim musi zachęcać wyglądem. Inaczej nikt nie zwróci na niego uwagi, a potencjał nawet najlepszego przepisu wyląduje w koszu na odpady. Oczywiście, smak powinien być przedłużeniem pierwszego wrażenia. Jeśli zawiedzie, to stracisz potencjalnego klienta. Istnieją dwa składniki idealnej receptury na sukces: piękny wygląd wypieków i zniewalający smak.

Jeśli szukasz inspiracji, to więcej o dekoracji tortów piszemy w osobnym wpisie. Tu wspomnimy tylko, że od lat w dekoracji tortów prym wiodą: kwiaty jadalne, owoce, zioła oraz okolicznościowe toppery. Gdybyś szukał tych ostatnich – dostępne są w naszym sklepie. Wszystkie produkujemy własnoręcznie, więc możemy zagwarantować ich wysoką jakość 

Rozpocznij słodką ekspansję

Zakładając, że opracowałeś już kilka świetnych przepisów, a znajomi i rodzina wiedzą, że warto skorzystać z Twoich usług. Co dalej? Może warto zareklamować się wśród szerszego grona osób? Zamierzasz zacząć robić torty zarobkowo – jak tego dokonać?

Doceń potęgę social mediów

To chyba najlepszy sposób na reklamę. Do tego potrzeba jednak przykuwających uwagę zdjęć. W zasadzie to nic trudnego. Potrzebujesz tylko odpowiedniego oświetlenia. Naturalne, dzienne światło wystarczy. Najlepszy efekt osiągniesz, gdy będzie padało z jednej strony. Ustaw tort niedaleko okna, weź do ręki telefon (nie potrzebujesz nawet profesjonalnego sprzętu, telefon z dobrym aparatem wystarczy) i zrób kilka ujęć. Następnie, wykorzystując darmowe aplikacje, przejdź przez szybką obróbkę – nieco wyostrz kolory, popraw balans bieli, podkreśl kontrast i to wszystko. Pozostaje Ci tylko otworzyć konto na najpopularniejszych portalach, np. Facebooku, Instagramie, Pintereście i systematycznie wrzucać tam nowe zdjęcia. Pamiętaj, aby pod dodawanymi postami używać odpowiednich hashtagów i dać znać obserwującym Cię osobom, czym się zajmujesz. 

Marketing szeptany pomoże Ci rozwinąć skrzydła 

Zarówno przekazywane z ust do ust pochwały Twoich cukierniczych wyrobów, jak i internetowe udostępnienia Twoich postów umożliwią Ci budowę bazy klientów. Bądź konsekwentny, nie schodź poniżej ustalonego poziomu, a w krótkim czasie zamówienia zaczną do Ciebie napływać zewsząd. Być może będziesz musiał zatrudnić nawet kogoś do pomocy.

Zamień pasję w źródło dochodu

Mówi się, że najlepszy biznes rodzi się z pasji. My się z tym w zupełności zgadzamy. Oczywiście, nie musisz otwierać od razu profesjonalnej cukierni. Daj sobie czas. Skorzystaj z możliwości, jakie daje prowadzenie tzw. działalności na próbę. Może na początek nie zarobisz kokosów, jednak zdołasz zebrać spore grono klientów, którzy pójdą za Tobą, gdy postanowisz zmienić miłość do tortów w prawnie uregulowane źródło dochodów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl