Czy zdobienie tortów można potraktować jako pewnego rodzaju sztukę? Oczywiście, że tak! Wielokrotnie zamawiałaś z cukierni pięknie ozdobione torty na różne imprezy okolicznościowe. Czasami były to urodziny dziecka, innym razem jakaś rocznica, a jeszcze innym – okrągłe urodziny. Wielokrotnie pewnie zastanawiałaś się, jak powstały te arcydzieła sztuki cukierniczej. Masz smykałkę do tworzenia smacznych słodkości? Chcesz sama spróbować swoich sił w dekorowaniu, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Z poniższego artykułu dowiesz się, jak ozdobić boki tortu, ale nie tylko. Poznaj tajniki cukierniczych dekoracji!
Jak ozdobić boki tortu? To naprawdę proste!
Zdobienie tortów to nie lada wyzwanie, szczególnie dla osoby, która dopiero zaczyna swoją przygodę w tej dziedzinie. Jeśli kochasz to, co robisz, z pewnością nie brakuje Ci zapału do nauki i rozwoju, a to już połowa sukcesu. Druga połowa to narzędzia do pracy, ciekawe pomysły i już! Nie musisz mieć wielkich zdolności plastycznych, żeby stworzyć piękne dekoracje. Niezliczona ilość akcesoriów wspomoże Cię w tym, by Twoja praca była perfekcyjna. Jeśli masz już bazę do dekorowania, czyli upiekłaś biszkopty i przygotowałaś sobie choćby w myślach projekt tego, co chcesz stworzyć, czas wziąć się do pracy.
Tworzenie tortu to odpowiedzialne zadanie – szczególnie jeśli jest on przeznaczony na ważną uroczystość. Jeśli są to urodziny lub inna okoliczność świętowana w domowym zaciszu i w małym gronie rodzinnym, nie potrzeba słodkości dużych rozmiarów i zdobienie będzie nieco prostsze. Inaczej ma się sprawa z większymi np. piętrowymi projektami. Stworzenie takich dekoracji będzie wymagało sporo pracy i z pewnością bardzo pomocne będą tutaj akcesoria cukiernicze. Oczywiście ozdobienie tortu domowymi sposobami jest możliwe, choć na pewno bardziej czasochłonne. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować.
Jakie akcesoria będą potrzebne do dekorowania boków tortu?
Jak każdy artysta, cukiernik – czy z zamiłowania, czy z zawodu – potrzebuje podczas swojej pracy różnych akcesoriów. Niby nie są one niezbędne, ale jeśli chcesz tworzyć piękne niepowtarzalne dzieła, będą bardzo pomocne. Nie wiesz, czym i jak ozdobić boki tortu? W zależności od tego, czym chcesz go udekorować, będą Ci potrzebne różne akcesoria. Poniżej wymieniamy kilka z tych najważniejszych:
– Dyski do tynkowania – jedno z bardziej przydatnych narzędzi cukierniczych, pozwolą stworzyć idealnie gładką powierzchnię boku tortu. Znajdziesz dyski w różnych rozmiarach i kształcie – w zależności od tego, jakiej wielkości wypiek chcesz zrobić;
– Packi akrylowe lub metalowe – dzięki nim stworzysz ciekawie wyglądające boki ciasta. Packi są dostępne w różnych kształtach. Oprócz podstawowych, prostych, znajdziesz też np.: falbanki, ząbkowane ostre, lub ząbkowane prostokątne i wiele innych;
– Stemple – idealne do pracy z masą cukrową. Dzięki nim uzyskasz idealne kształty elementów, które mają stworzyć piękny całościowy projekt. Dzięki stemplom zrobisz też idealne napisy na różne okoliczności;
– Szpatułki cukiernicze – niezastąpione przy przekładaniu tortu kremem czy też przy wygładzaniu go;
– Rękawy cukiernicze – służą do nakładania kremów na tort. Dzięki nim uda się sprawnie i szybko pokryć całą powierzchnię kremem albo przy pomocy różnych końcówek, stworzyć piękne kremowe dekoracje;
– Tylki – różne kształty końcówek do worków cukierniczych. Dzięki nim stworzysz piękne wzory na górze i boku tortu;
Akcesoriów do dekorowania ciast jest całkiem sporo, ale powyższe to taki podstawowy zestaw. Dzięki nim stworzysz piękne dekoracje swoich ciast i zachwycisz umiejętnościami w sztuce cukierniczej. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, jak ozdobić boki tortu, zapraszamy do przeczytania kolejnych akapitów.
Dodatki przydatne podczas tworzenia dekoracji cukierniczych
Podczas tworzenia tortowych dekoracji przyda Ci się kilka dodatków, które są niezwykle pomocne w uzyskaniu efektu na miarę królowej wypieków. Należy zaznaczyć, że wskazane jest, żeby tworzone elementy dekoracji były jadalne. Wiele z dodatków służących strojeniu tortów to oczywiście elementy lub składniki, które są zjadane, takie jak posypki czy jadalne naklejki, ale są też takie, które służą tylko przystrojeniu np.: świeczki, toppery czy też race.
Pomocne w tworzeniu pięknych i oryginalnych dekoracji będą:
– Naklejki jadalne – dzięki masie cukrowej ze specjalnym nadrukiem uzyskasz świetny efekt i zachwycisz wszystkich uczestników imprezy;
– Różnego rodzaju posypki – wszelkie jadalne posypki dostępne w każdym sklepie spożywczym pomogą Ci przystroić piękny tort. Znajdziesz posypki w różnych kształtach, kolorach i smakach. Są też jadalne brokaty, które zachwycą w pierwszej kolejności małe miłośniczki błyszczących dekoracji. Znajdziesz posypki w kształcie pałeczek czy kuleczek cukrowych, ale też w kształcie czekoladowego konfetti – do wyboru, do koloru;
– Barwniki spożywcze – dzięki barwnikom możesz kolorować masy cukrowe czy też marcepanowe, stworzysz w ten sposób idealny materiał do tworzenia i zdobienia tortów;
– Słodycze – sposób zdobienia słodkościami to bardzo fajne rozwiązanie. Ta koncepcja idealnie sprawdzi się szczególnie w przypadku wypieków dla dzieci. Jeśli Twoja pociecha uwielbia, np. ciasteczka, żelki czy inne słodycze, możesz śmiało włączyć je do dekoracji.
Co to jest naked cake? Czym go stroić?
Jak sama nazwa wskazuje, mowa tu o nagim torcie. Co to oznacza? Nic innego jak to, że nie ma on boków obłożonych kremem, a jeśli już, to w bardzo skąpej ilości. Krem nakładasz tylko pomiędzy biszkopty oraz na górę. Czy taki wypiek można przystroić no i jak ozdobić boki tortu w stylu naked? Oczywiście, że można dekorować taki słodki wypiek, a nawet trzeba. Nie musisz używać kremów czy masy cukrowej, żeby wyglądał świetnie. W tej roli idealnie sprawdzą się owoce oraz kwiaty, to jest właśnie sens tego sposobu tworzenia słodkości.
Z uwagi na to, że nagi tort to skromna kompozycja, co wcale nie oznacza, że mało efektowna, jest ona dość prosta w przygotowaniu. Nie będą Ci potrzebne specjalne narzędzia czy akcesoria, ani wielkie umiejętności. Jeśli chcesz stworzyć piękny, naturalny wypiek, zaopatrz się w owoce i kwiaty, które będą Ci pasowały do koncepcji, jaką chcesz stworzyć.
Owocowa dekoracja to kwestia smaku i kolorystyki. Pierwsze, co na myśl przychodzi, to truskawki, maliny i borówki – bo wyglądają pięknie i są smaczne. Kwiaty natomiast powinny być jadalne. Idealnie nadadzą się do tego np.: nasturcje, fiołki, hibiskusy czy stokrotki, a nawet bratki. Przede wszystkim przystrojenie musi współgrać ze smakiem tortu, żeby wszystko było spójne. Do ozdoby idealnie sprawdzą się również liście mięty lub gałązka rozmarynu. Podobnie, jak we wszystkich artystycznych projektach, jedyne co Cię ogranicza to Twoja wyobraźnia.
Dekorowanie tortów dla dzieci i nie tylko
Tworzenie słodkości dla milusińskich to bardzo odpowiedzialne zadanie. Postawienie przed jubilatką tortu z nieodpowiednią księżniczką lub – co gorsza – z tą, której nie lubi to straszny nietakt. Umówmy się, że taki błąd może skutecznie zepsuć urodzinowe przyjęcie. Najefektowniejszą formą przygotowywania tortów dla dzieci jest tworzenie wykończenia i figurek z masy cukrowej. Można z niej wyczarować cudne, bajkowe postaci, które zachwycą każde dziecko. Możesz też wykorzystać formy cukiernicze dostępne w naszym sklepie. Mamy ogromny wybór wzorów, które pozwolą na wycięcie idealnych kształtów w masie cukrowej i stworzenie pięknych dekoracji na różne okazje. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu.
Poniżej przedstawiamy kilka sposobów na to, jak ozdobić boki tortu, by wyglądały efektownie:
– Biszkopty – świetnym sposobem na ozdobienie boków wypieku są biszkopty o podłużnym kształcie. Możesz nimi obłożyć cały tort wokoło, układając je w pionie. Na koniec warto przewiązać je np. wstążką, żeby mieć pewność, że przed podaniem nic się nie zepsuje;
– Czekoladowe cukierki, praliny – to ciągle modny sposób na strojenie tortów. Idealnie pasują do ciemnych kompozycji z czekoladą i kakao; Możesz je zatopić np. w polewie;
– Płynna czekolada – idealnie sprawdzi się, żeby stworzyć efekt czekolady spływającej na boki i pozostawionej w postaci zacieków. Możesz użyć zarówno białej, jak i ciemnej – wszystko zależy od tego, co chcesz stworzyć;
– Rainbow cake – bardzo ciekawym pomysłem jest stworzenie tortu tęczy. Tęczowy tort to nic innego jak kolorowe biszkopty przekładane kremem. Każda warstwa ma inny kolor: czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski. Pozostawienie takiego tortu bez ozdobienia boków już jest efektowne;
– Kolorowe żelki i lukier – z tego powstaną idealne dekoracje dla dzieci. Które dziecko nie lubi mięciutkich żelek lub kolorowego lukru? Możesz okleić nimi cały tort lub tylko boki albo tylko górę – wszystko zależy od Ciebie. Lukier natomiast możesz wykorzystać do stworzenia kolorowej mozaiki. Niech zadziała Twoja wyobraźnia.
Jakie są najlepsze sposoby na dekorowanie boków tortu?
Kiedy zabierasz się za dekorowanie tortów, niezbędne Ci będą proste akcesoria, które ułatwią pracę. Jeśli chcesz stworzyć słodkość z kremu maślanego, który jest gęsty i idealnie nadaje się do dekorowania, pomocne będą dyski do tynkowania. W naszym sklepie znajdziesz je w różnych kształtach np. dyski do tynkowania tortów – wersja okrągła lub dyski do tynkowania – wersja kwadratowa.
Niezastąpione mogą okazać się również packi. W naszym sklepie znajdziesz packi miniowe i blaszki o różnych wykończeniach. Dzięki produktowi dekoracyjna blaszka – ostra lub dekoracyjna blaszka – falbanka, stworzysz piękne wykończenie boków tortu. Poza blaszkami mamy również packi z plexi. W naszym sklepie znajdziesz taki produkt, jak np. edycja limitowana – miniowa packa (drobna falbanka) i bardzo wiele innych.
A może tworzysz tort na jakąś szczególną okoliczność i potrzebujesz ozdób z masy cukrowej? Zajrzyj do naszego sklepu po formy cukiernicze. Znajdziesz tam stemple i formy do wykrawania w masie pięknych elementów na różne okoliczności, np.: aniołek w albie, albo baby smoczek czy baby stópka. Są też dwa małe słoniki, konik na biegunach i wiele innych – zapoznaj się z pełną ofertą naszego sklepu. Teraz już wiesz, jak ozdobić boki tortu i stworzyć niepowtarzalne dzieło. Jest to ciekawa praca, dla osób z pasją i nieważne, czy pieczesz zawodowo, czy tylko w domowym zaciszu – jeśli robisz to z sercem, to zawsze Ci wyjdzie!