Najczęściej torty tynkuje się kremem maślanym lub czekoladowym ganache. Nie każdy jednak musi być ich fanem. Czy można zatem otynkować tort kremem na bazie bitej śmietany? Jak najbardziej! Jednak, aby zrobić to poprawnie, musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Jakich? Dowiesz się z naszego dzisiejszego poradnika!
Tynkowanie tortu bitą śmietaną krok po kroku
Idealnie otynkowany, równy z każdej strony tort to marzenie każdego cukiernika. Oczywiście początkującym tynkowanie może sprawiać nieco trudności, jednak nie należy się zniechęcać. Praktyka czyni mistrza! Aby wszystko przebiegło pomyślnie, potrzebujesz jedynie niezbędnych akcesoriów cukierniczych, przygotowanego tortu oraz oczywiście smacznego kremu o odpowiedniej konsystencji. Zastanawiasz się, czy można tynkować tort bitą śmietaną? Jak najbardziej! Jest to popularne rozwiązanie, które ma spore grono zwolenników. Bita śmietana posiada powszechnie lubiany, ale także neutralny smak, dzięki czemu sprawdzi się w przypadku wielu połączeń. Pasuje idealnie do kwaśnych owoców, ale stworzy także idealny duet z czekoladą. Jednak jak z jej użyciem przygotować krem, który nada się do otynkowania tortu?
Krem do tynkowania na bazie bitej śmietany
Krem do tynkowania tortu powinien mieć odpowiednią konsystencję. Nie może być on zbyt zwarty, ponieważ będzie przez to trudny w formowaniu. Warto jednak pamiętać, że sama bita śmietana jest bardzo delikatna. Może nie trzymać swojego kształtu i uniemożliwiać tynkowanie. Najlepiej połączyć śmietankę z serkiem mascarpone. Uzyskasz w ten sposób bardzo smaczny krem o konsystencji w sam raz nadającej się do tynkowania tortu. Co więcej, do takiej masy możesz dodać nieco barwnika spożywczego. Dzięki temu uzyskasz piękny, kolorowy krem. Pamiętaj o tym, aby ubijać dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone. Powinny być użyte tuż po wyjęciu z lodówki. Dzięki temu zyskasz gwarancję, że ubiją się do odpowiedniej sztywności. Do posłodzenia kremu używaj wyłącznie cukru pudru, aby w żaden sposób nie zaburzyć jego gładkiej konsystencji.
Przygotowanie tortu do tynkowania bitą śmietaną
Jak przygotować tort do tynkowania bitą śmietaną? Zacznij od podstaw! Przede wszystkim pamiętaj o tym, że biszkopt powinien mieć zwartą, nieco cięższą strukturę. Twój tort powinien mieć także odpowiednią stabilność. Kluczowe w tej kwestii okażą się równo obcięte blaty biszkoptu i równomierne przełożenie ich masą. Niezwykle ważne są także precyzyjnie przygotowane, równe ranty tortu. Czy tynkowanie tortu bitą śmietaną jest trudne? Nie! Jeśli tylko wszystko odpowiednio przygotujesz, na pewno uzyskasz zadowalający efekt końcowy.
Jakich błędów unikać?
Błędy podczas tynkowania tortu kremem z bitą śmietaną mogą się zdarzać zwłaszcza początkującym. O czym warto pamiętać? Przede wszystkim Twój krem powinien być dobrze schłodzony, aby tynkowanie przebiegało bez żadnych zakłóceń. Pamiętaj także o jego odpowietrzeniu, aby w tynku nie pojawiały się dziurki. Sam tort także powinien zostać schłodzony, aby zawarte w nim nadzienie dobrze stężało. Musi mieć ono prawidłową konsystencję. Jest to niezwykle istotne dla stabilności całej konstrukcji tortu. Pamiętaj również o tym, żeby unikać zbytniego nasączenia biszkoptu. Nie zaciskaj tortu zbyt mocno w rancie i używaj dobrej jakości podkładek. Aby tynk nie pękał, pamiętaj o nałożeniu odpowiednio grubej warstwy kremu. Do tortów piętrowych konieczne jest wykorzystywanie wsporników oraz podkładki pod górnym piętrem.
Użyj dysku do tynkowania
Jak tynkować tort bitą śmietaną? Tak, jak każdym innym kremem. Wielu cukierników preferuje tynkowanie tortu na dwa razy. Pierwsza warstwa kremu powinna być cienka, ale dobrze wygładzona. Jest to proces, za pomocą którego ujarzmione zostają wszystkie okruszki. Ewentualne dziurki także zostają na tym etapie zalepione. Tak przygotowany tort należy schłodzić przez kilkanaście minut i przystąpić do głównego tynkowania. Oczywiście nie obędzie się ono bez odpowiednich narzędzi - szpatułki i szpachli oraz talerza obrotowego. Warto także zainwestować w dyski do tynkowania. Znacznie ułatwia on pracę, zwłaszcza przy tortach o znacznej wysokości. Dyski kładzie się na dole oraz na górze tortu. Pomaga to uzyskać idealnie równy tynk z każdej strony. Polecamy takie rozwiązanie zarówno początkującym, jak i wprawionym cukiernikom. Używaj jednak tylko akcesoriów, które pochodzą ze sprawdzonego źródła i mogą mieć kontakt z żywnością! Pamiętaj, żeby unikać tanich dysków wykonanych z materiałów o podejrzanym pochodzeniu. Najlepiej nadadzą się te zrobione z wysokiej jakości plexi.
Tynkowanie tortu bitą śmietaną nie powinno mieć już dla Ciebie żadnych tajemnic! Mamy nadzieję, że skutecznie pomogliśmy Ci znaleźć odpowiedź na wszystkie Twoje pytania. Serdecznie zapraszamy Cię także do odwiedzenia naszego sklepu. Znajdziesz w nim niezbędne artykuły cukiernicze - dyski, formy, packi, stemple oraz wiele innych akcesoriów. Tworzenie wyjątkowych tortów to piękna pasja, którą staramy się wspierać każdego dnia!